Večina odgovornih lastnikov psov želi preprečiti nenačrtovano razmnoževanje in nezaželjene mladičke. Večina oblik nadzora rodnosti preprečuje gonitev psic, posledično tudi ni paritve in koncepcije. Nadzor je lahko permanenten ali začasen. Preprečitev brejosti je možna tudi po nezaželjenem zaskoku in koncepciji.

 

Nekaj osnovnih dejstev

Reproduktivni ciklus psice je zelo drugačen od reproduktivnega ciklusa ženske.  Psičke se gonijo enkrat do trikrat na leto, povprečno na 6 mesecev. Seveda so lahko tudi odstopanja. V času estrusa se psica lahko pari in obreji. Ciklusi vsake psičke so redni in vsako odstopanje zahteva pozornost. Če je žival bolna, se lahko ciklus podaljša. Za razliko od žensk, pri psičkah ni menopavze in se gonitve pojavljajo do konca življenja.

Prva gonitev (puberteta) se pojavi med 6 in 12 mesecem starosti, in takrat psička doseže 80% svoje odrasle teže in velikosti. Psičke večjih pasem spolno dozorevajo kasneje, med 12-18 mesecem starosti. Zgodi se, da je prva gonitev skoraj neopazna in jo lastnik lahko tudi spregleda.

Normalni estrus traja okoli 3 tedne in je razdeljen v več faz:

 • Pro-estrus traja okoli 9 dni. V tem času vulva nabrekne in pojavi se rdeč (krvav) izcedek. Samci lahko v tem času že kažejo zanimanje za take psičke, vendar psička ne dovolijo zaskoka.
 • Estrus ravno tako traja okoli 9 dni. Krvav izcedek, značilen za proestrus se reducira. V tem času psica dovoli zaskok in parjenje je možno.
 • Diestrus traja okoli 45 dni. Po estrusu se pri psici dogajajo enake hormonalne spremembe če je breja ali ne. V času diestrusa nivo progesterona raste. Diestrus konča spontano če psica ni breja oziroma se konča s porodom, če je breja. To je tudi čas, ko lahko nastopa navidezna brejost .
 • Anestrus je vmesno obdobje 3-4 mesece med gonitvami. V tem času se maternica skrči in sluznica se obnovi. Rodila so v tem času navzven zaprta z materničnim čepom.

 

Kako lahko lastnik prepreči da se psička obreji?

Štirje načini preprečitve brejosti so.

 • Izogibanje samcem v času gonitve.
 • Sterilizacija
 • Kemijska preventiva estrusa
 • Kemijska intervencija po nezaželjeni sparitvi

 

Izogibanje samcem

To je edina »naravna« metoda kontrole rojstev. Posebej morajo bit lastniki pozorni v obdobju estrusa (okoli 9-18 dne). Dostikrat je to edini izbor rejcev, ki želijo svojo psičko enkrat v prihodnosti še pariti.

Sterilizacija

To je najpogostejša metoda kontrole rojstev. Je permanentna metoda, ki se izvaja s kirurškim posegom. Na ta način se prepreči gonitve in posledično ni možnosti obrejitve. Operacija je znana pod imenom ovariohysterectomy-a oz ovariotomia, ki se pri nas pogosteje izvaja. Pri prvi metodi se kirurško odstanita tako maternica kot jajčniki, pri drugi pa le jajčniki.

Sterilizacija je za večino veterinarjev rutinski poseg in je tako tudi tveganje ob tovrstnem posegu minimalno. Večina živali se sterilizira v mladosti, ko so popolnoma zdrave in v dobri kondiciji. Najbolje je, da se izvede sterilizacija pred prvo gonitvijo. S tem se zelo zniža možnost pojavnosti tumorjev na mlerčni žlezi, ki se sicer pojavljajo v kasnejšem življenskem obdobju.

Kemijska preventiva

V ta namen se uporabljajo različna zdravila s podobna reproduktivnim hormonom. Zdravila se aplicira injekcijsko ali pa so v tabletah in se aplicirajo v določenih časovnih intervalih. Zdravila, ki se uporabljajo preprečijo estrus ali ga skrajšajo, VENDAR PA LAHKO IMAJO RESNE STRANSKE UČINKE, o katerih se velja vsekakor pogovoriti z vašim veterinarjem. Ta oblika je podobna kontracepciji pri ženskah, vendar naj bi se uporabljala le občasno ozirima za prestavitev estrusa.

Psička se je sparila-kako se lahko izognemo nezaželjenim mladičkom?

Če je prišlo do nezaželjene sparitve, čimprej kontaktirajte svojega veterinarja. Le ta vam bo razložil možnosti za prekinitev brejosti. Lastniki pa morajo vedeti, da lahko imajo vsa ta sredstva  tudi stranske učinke in se uporabljajo le v skrajnem primeru.

 

Kdaj je najprimernejši čas za sterilizacijo?

Sterilizacija se opravlja v času neaktivnosti rodil-med anestrusom. Najboljši čas je 2-3 mesece po končani prejšnji gonitvi. Če se sterilizacija opravlja v času estrusa, je večja nevarnost krvavitev in poseg je kirurško težje izvedljiv.

Najpriporočljivejša pa je sterilizacija pred prvo gonitvijo.

 

Kaj je piometra?

To je hudo vnetje maternice, ki je pogostejše pri starejših nesteriliziranih psicah. Psice z vnetjem maternice običajno kažejo hujše znake bolezni in običajno je potreben urgenten poseg.. Piometra se najpogosteje zdravi s kirurško odstranitvijo maternice. Poseg (odvisno od stanja psice) spada med visoko rizične posege.

 

Kaj je navidezna brejost?

Navidezna brejost je »naravni« pojav ob koncu diestrusa. Nekatere psice močneje izražajo simptome kot so

 • slabši apetit, latergija in depresija
 • pripravljajo gnezdo in »posvojijo« igračke
 • spremenijo obnašanje, lahko so tudi agresivne
 • razvije se mlečna žleza in producira se mleko

Če se simptomi pojavijo, lahko trajajo več tednov in se bodo z veliko verjetnostjo ponavljali ob vsaki gonitvi. Za to imamo na voljo določena zdravila, najboljša rešitev pa je vseeno sterilizacija. Vsekakor se velja pogovoriti o težavah z vašim veterinarjem.

 

Zaključek

Reproduktivni ciklus vaše psičke je zapleten in v tem času bo psička prešla različna hormonalne faze, ki lahko prizadenejo njen značaj in zdravstveno stanje. Če vaša psička ni sterilizirana, je prav, da ste seznanjeni z vsemi naravnimi spremembami v njenem ciklusu, tako da problem, če se pojavi, spoznate dovolj zgodaj.

Če nimate namena vzreje mladičev je najbolje, da se s svojim veterinarjem pogovorite o možnosti sterilizacije vaše psičke.

 

Prispevek pripravila Ksenija Praper dr.vet.med.