Prihod mladička v družino je pričakovan in lep dogodek. Nikakor naj ne bo naključje oziroma nepremišljeno in nenačrtovano dejanje, saj se kot tako lahko kaj kmalu sprevrže v kup težav.

Ko začnemo razmišljati o mladičku ali odraslem psu si vsekakor zastavimo nekaj osnovnih vprašanj.

 

Ali smo sposobni udomit novega družinskega člana? Imamo dovolj časa zanj? Imamo dovolj sredstev za njegovo kvalitetno življenje (hrana, zdravstveno stanje, oprema, nega..)

Ob odločitvi za novega družinskega člana je potrebno vedeti dobre in slabe lastnosti določene pasme. Posamezne bolezni so lahko skrite in za neko pasmo specifične.

Ko iščemo mladička moramo biti pozorni kje in od koga ga kupujemo. V Sloveniji imamo nekaj znanih (pre)prodajalcev, za katere se ve, da so živali v slabem zdravstvenem stanju in z neurejeno dokumentacijo. Nemalokrat se skrivajo v večini oglasov za prodajo mladičev različnih pasem. Tu so mladiči vseh mogočih pasem vedno oz. takoj na voljo.

Najbolje je, če vemo kje so legla oz pričakovana legla. Kinološki časopisi in različne spletne strani rejcev so pravi naslov. Prav je, da mladičke spremljamo od rojstva dalje, da lahko vidimo celo leglo, pogoje, v katerih mladički odraščajo do udomljanja v novo okolje.
Mladiče prevzamemo pri starosti 7-8 tednov (NE PREJ), pred tem naj bodo 2x razglisteni in vsaj 1x cepljeni s kombinirano vakcino.

Mladiči naj bodo živahni, naj ne odstopajo od ostalih mladičev v leglu (da niso zahirani in slabotni). Naj bodo navajeni na samostojno hranjenje. Vsaj nekaj dni po udomljanju mladičku ne menjamo hrane, počasi ga privajamo na spremembo, če želimo zamenjati prehrano.
Če mladička kupujete od rejca OBVEZNO zahtevajte kupoprodajno pogodbo, v kateri je tudi aneks o skritih napakah (možnosti uveljavljanja vrnitve oz vračila kupnine). Vedno naj bo navedena višina kupnine. Če mladičke kupujete pri »trgovcih«, ki so za to tudi registrirani, pa ZAHTEVAJTE poleg tega tudi račun.

Živali bi morale biti v notranjem prometu tudi označene (čipirane), s to identifikacijsko oznako je možno dokazovat tudi identiteto živali. Žival naj ima tudi knjižico o cepljenju.

Ko žival pripeljete domov jo je potrebno v 14 dneh registrirati v veterinarski ambulanti. Takrat se tudi pregleda knjižico o cepljenju, se posvetujemo glede nadaljnje zaščite in spremljanja zdravstvenega stanja.

 

Prispevek pripravila Ksenija Praper, dr.vet.med.