Najnevarnejše bolezni

 

Pasja kuga

Pasja kuga je huda bolezen, saj večina bolnih živali pogine. Povzroča jo virus. Žival ima visoko temperaturo in je zelo pobita in neješča. Kašlja, težko diha, iz oči in nosa ima gnojni izcedek. Nekateri psi imajo tudi drisko in bruhajo. Pozneje, običajno po nekaj tednih, se lahko pokažejo tudi živčni znaki: trzljaji določenega dela telesa, napadi krčev ali celo ohromelost.

 

Nalezljiv hepatitis

Tudi nalezljiv hepatitis povzroča virus. Bolna žival je pobita in neješča ter ima visoko vročino. Očesne veznice in dlesni so blede, pes pogosto bruha in ima drisko ter bolečine v trebuhu. Včasih opazimo pikčaste krvavitve po sluznicah ter porumenele beločnice (zlatenica). Pri nekaterih psih med ozdravitvijo pomotni roženica na enem očesu ali obeh.

 

Leptospirozo

Leptospirozo povzročajo različne vrste bakterij, imenovane leptospira. Okuži se lahko tudi človek. Žival ima visoko vročino in je hudi žeja. Pogosto mokri, boli jo trebuh in je zelo pobita. Včasih v ustih nastanejo čiri, jezik je obložen. Nekatere živali imajo krvavo drisko, zlatenici in nenehno bruhajo. Pri eni bolezenski obliki je zlatenica manj pogosta, pogostejše pa so poškodbe ledvic, kar je lahko pozneje v življenju živali usodno.

 

Parvivirozo

Parvivirozo povzroča virus, ki močno poškoduje črevo, pri mladičih pa lahko tudi srčno mišico. Žival je zelo pobita, veliko bruha in jo boli trebuh. Zavrača hrano in vodo. Ima hudo drisko, ki je pogosto krvava. Še posebej občutljivi so za to bolezen psi pasme rottweiller in doberman.

Preventivno se lahko cepi le mladiča, ki je popolnoma zdrav in brez parazitov. Veterinar ga bo pred cepljenjem pregledal in vam svetoval najprimernejše zdravilo proti črevesnim parazitom. Povedal vam bo tudi kako s psom ravnati prve dni po cepljenju, da bo odpornost čim zanesljivejša, pa tudi, kdaj ga lahko po cepljenju peljete med druge pse. Cepljenje je potrebno ponavljati v rednih presledkih v celotnem življenjskem obdobju psa.