VETERINARSKA AMBULANTA D.O.O. podpira naravovarstveni projekt kolega Petra Maričića, ki je uspel prepričati in vzpostaviti sodelovanje z Univerzo na Primorskem, trgovinami Zootic in nami. Primarni cilj je razbremeniti oz. varno in prijazno do živali odstraniti invazivne vrste živali iz okolja.

Zlate ribice so med najbolj priljubljenimi akvarijskimi ribami, ki jih lahko kupimo v vsaki trgovini za male živali. So lepih privlačnih barv, različnih oblik in so nezahtevne za oskrbo.

 

Na žalost mnoge namerno ali nenamerno pristanejo v našem naravnem okolju, kjer se dobro prilagodijo in škodijo našim domorodnim vrstam živali.

Namnožitev zlate ribice v okolju pomeni porušenje naravnega ravnovesja in opustošenje vodnega ekosistema.

V sklopu sodelovanja Univerze na Primorskem, Zoosofie s.p. in trgovin za male živali Zootic, potekajo pomembne znanstvene raziskave na področju mikrobiologije in biometrije invazivnih vrst živali, ki bodo pomembno vplivale na razvoj inovativnega pristopa k reševanju problematike invazivnih vrst živali v okolju.

Tako je nastal tudi projekt ”Razbremenite okolje, posvojite žival”.

Skupaj lahko v Sloveniji pokažemo, da nam je mar za naše okolje in dokažemo mednarodni skupnosti, da s skupnimi močmi zmoremo učinkovito in inovativno rešiti do sedaj nerešljiv globalni problem invazivnih vrst živali.

V sklopu projekta si prizadevamo odstraniti zlate ribice iz okolja z VAŠO pomočjo.

Z nakupom zlate ribice v trgovinah Zootic prispevate k ohranjanju naravnega ravnovesja in biotske raznolikosti.

Vsak nakup živali podpira naravovarstveni projekt, s katerim se razbremeni okolje enega ali več osebkov invazivnih vrst.

S posvojitvijo živali in prispevanimi denarnimi sredstvi podpirate izvajanje projekta, hkrati pa se zavežete, da boste za žival skrbeli odgovorno in zlate ribice ne boste NIKOLI spustili nazaj v okolje.

 

Opis in priporočila za oskrbo:

Zlata ribica, Carassius auratus, izlovljena iz vodostajev obalno-kraške regije, je tujerodna vrsta, ki dokazano negativno vpliva na številne organizme v našem naravnem okolju.

Zlate ribice lahko namestimo v ribniku (primernejše kot v akvariju) ali v akvariju, ki ima primerno veliko prostornino.

Ribnik: zelo pomembno je, da ribnika nimamo na poplavnem območju. Na takšen način preprečimo, da bi ribico ob poplavah odplavilo v vodotoke.

Akvarij: zlate ribice so jatne ribe zato je najbolje imeti vsaj tri osebke skupaj. Tudi prostornina mora biti dovolj velika. Za tri odrasle zlate ribice (15 – 20 cm velikosti) potrebujemo od 150 – 200 L akvarij.

 

Z nakupom zlate ribice se zavezujete, da rib ne boste izpuščali v naravno okolje.

Namerno ali nenamerno spuščanje tujerodnih vrst živali v okolje je prepovedano.

 

Želimo vam veliko veselja.
Zootic
ZooSofia s.p.